Història

28 de març del 1916
S'inaugura el Salón Cataluña, al carrer de Sant Pere, 9. L'autor del projecte fou l'arquitecte Melcior Vinyals. La capacitat total era de 1.250 espectadors. El primer empresari i promotor va ser Pere Romaní i Recasens. Com a curiositat, a principis dels anys 20 les entrades tenien aquests preus: Platea: 0'75 pts, Amfiteatre: 1 pta.

Període anys 1930-1940
El 1939, l'empresari cinematogràfic Joan Porta es fa càrrec del Catalunya (també són propietat seva el Doré i l'Alegria). Es fa una remodelació del cinema el 1943.

Període anys 1960-1990
L'empresa Porta S.A. no s'acaba de recuperar de les inversions realitzades a les diferents sales, i a la mort del seu titular, el Catalunya passa a mans d'una empresa familiar, a càrrec de Frederic Gibert. Del 1964 al 1999 serà el titular del Cinema Catalunya, a més d'altres sales (Alegria, Doré, Sala Regina). A principis dels 90 es fan una sèrie de remodelacions al cinema, entre les quals destaca la sala 2 (de dimensions més reduïdes).

Any 1999
El cinema al centre de la ciutat entra definitivament en crisi, després d'una llarga agonia i del tancament de moltes sales històriques. Les raons d'aquesta crisi empresarial són molt diverses i no només atribuïbles a la inauguració del macrocomplex cinemetogràfic AMC 24 Sales, al Parc Vallès. A la tardor, l'empresa que gestionava el Cinema Catalunya decideix tancar les seves portes i oferir a l'Ajuntament la compra de l'edifici.

23 de desembre de 1999
L'Ajuntament de Terrassa es fa càrrec de la programació del Catalunya durant les festes nadalenques, mentre en paral.lel s'efectua el procés d'adquisició del cinema. La gestió és a càrrec de la Societat Municipal de Comunicació. La pel.lícula triada per iniciar aquesta etapa és Todo sobre mi madre, de Pedro Almodóvar, que en aquells moments començava la seva cursa cap a l'Oscar. L'acte inaugural va ser presidit per l'alcalde de Terrassa, Manuel Royes. El 10 de gener el Cinema Catalunya tanca durant unes setmanes, per fer petites remodelacions i posar en marxa l'estructura necessària per als reptes d'aquesta nova etapa.

16 de març de 2000
Inauguració del renovat Cinema Catalunya. La principal novetat és que es diferencia clarament la programació de l'anteriorment coneguda com a Sala 2. Se li dóna un accés directe des del passatge de Tete Montoliu i el nom de Club Catalunya. Les pel.lícules triades per a la inauguració són Casablanca (VOSE) i La teranyina, del terrassenc Antoni Verdaguer. La programació estable és de dijous a diumenge.

Abril de 2000
Acord amb la Generalitat de Catalunya per traspassar al Club Catalunya la seu terrassenca de la Filmoteca. Això implica obrir també els dimarts.

Primavera-tardor de 2000
Tanquen les portes els històrics cinemes Principal i Rambla, gestionats per l'empresa Espectáculos Egara. L'únic cinema en funcionament al centre de la ciutat és el Catalunya, de titularitat municipal. Instal.lació d'una subtituladora electrònica al Club Catalunya, per a pel.lícules en versió original no subtitulades en origen.

Any 2001
Les dues sales del Catalunya obren tots els dies de la setmana, excepte els dilluns i dimarts. Progressivament s'incrementen les estrenes de pel.lícules, fins constituir el nucli de la programació cinematogràfica del Catalunya.

Anys 2002-2003
Creació d'una sala d'expossicions temporals al Club Catalunya. Una part important de la programació d'exposicions es basa en la col.lecció privada de Jordi Tomàs. El 2002 el Club Catalunya és la seu del certamen DocsBarcelona, un fórum i mercat de documentals a nivell internacional, que s'estableix definitivament a Terrassa el 2003. El 2002 s'incrementa també el nombre anual de sessions de Filmoteca. El 2003 la programació de la Filmoteca a Terrassa passa a l'equip del Cinema Catalunya.

Any 2014
L’Ajuntament de Terrassa aprova l’adquisició i instal·lació de dos projectors digitals per a les dues sales del cinema, ja que del contrari, aquest hauria d’haver tancat les seves portes al públic, donat que les distribuïdores ja no es comprometien a tenir còpies de les estrenes de pel·lícules en el format de 35 mm i les projeccions de còpies en format blu ray no requerien els mínims de qualitat que s’haurien de garantir.


La gestió del Cinema Catalunya
El Cinema i Club Catalunya són gestionats per la Societat Municipal de Comunicació de Terrassa, S.A. empresa de l'Ajuntament de Terrassa que gestiona també Canal Terrassa TV i la Ràdio Municipal de Terrassa.

El president de l'empresa és l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i la consellera-delegada Helena Alcaraz. El gerent és Jordi Herrera, i Maite Piqueras ocupa el càrrec de sotsdirectora del Cinema Catalunya. L'equip humà del cinema ha estat molt estable en aquesta nova etapa i està format per 2 operadors de projecció, 1 taquillera i 1 auxiliar de sala. Determinades àrees de gestió (comptabilitat, comunicació...) se centralitzen als serveis generals de l'empresa.